پایگاه های اطلاعاتی دانشگاه تهران 50 میلیارد تومان بدهی دارد

به گزارش گردش 360 به دور دنیا، فاطمه ثقفی، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران در گفت و گو با خبرنگار خبرنگاران درباره شرایط کنونی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران گفت: کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران را اکنون حدود یک سال و دو ماه است که تحویل گرفته ام و از همان شروع فعالیتم؛ متوجه شدم مسائل زیادی وجود دارد.

پایگاه های اطلاعاتی دانشگاه تهران 50 میلیارد تومان بدهی دارد

وی اضافه نمود: به عنوان مثال، در ابتدای حضورم در این کتابخانه فقط در یک قلم پایگاه های اطلاعاتی، براساس دلار 25 هزار تومانی با بدهی 50 میلیارد تومان روبرو شدم. یادآور می شوم دانلود نسخه های خطی کمیاب و منحصر به فرد کتابخانه از مردادماه سال 1400 در سامانه کتابخانه رایگان شده بود.

رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه وقتی متوجه شدیم این بدهی وجود دارد، اظهار کرد: چند ماه برای وصل کردن این پایگاه های اطلاعاتی اقدام و نامه نگاری کردیم، که به اعتبار جایگاه دانشگاه، پایگاه های اطلاعاتی متصل باشد تا دانشجویان استفاده نمایند؛ اما این اتفاق رخ نداد و عنوان شد دو سال نیز از اعتبار و جایگاه دانشگاه استفاده شده است و در نهایت بعضی پایگاه های پرمخاطب کتابخانه نظیر اسکوپوس قطع شد.

ثقفی عنوان نمود: کتابخانه دانشگاه تهران پیش از این به پایگاه های علمی مانند امرالد، اسکوپوس، ساینس دایرکت متصل بود اما متأسفانه بدهی اتصال به این پایگاه های اطلاعاتی و علمی، چندین سال انباشته شده است.

به گفته وی هنگامی که دلار 3 هزار تومان بود، این اعتبار(پول) دریافت شده بود اما متأسفانه این بودجه پرداخت شده صرف وصل شدن به این پایگاه های اطلاعاتی علمی در کتابخانه نشده بود!

ثقفی با بیان اینکه برای اتصال به پایگاه های علمی امرالد، اسکوپوس، ساینس دایرکت درخواست های زیادی در کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران وجود دارد و اکنون 10 ماه است که به این پایگاه های علمی دسترسی نداریم، اظهار کرد: اکنون هم باید بدهی پیشین برای اتصال به این پایگاه های علمی را تسویه کرد و در عین حال هزینه برای خرید مجدد این پایگاه ها تأمین گردد.

رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران عنوان نمود: برای خرید از پایگاه های علمی دارای اولویت و مورد احتیاج در یک سال، تقریبا 12 میلیارد تومان اعتبار (بودجه) ضروری است.

وی با بیان اینکه هزینه و بودجه خرید این پایگاه های اطلاعاتی علمی از سوی وزارت علوم تحقیقات و فناوری برای خرید یکپارچه در اختیار دانشگاه ها قرار می گیرد، عنوان نمود: اگر این بدهی ها در شرایط خاص کنونی از سوی وزارت عتف پرداخت و دسترسی ایجاد گردد، یاری قابل توجهی به توسعه علمی می گردد و دانشجویان می توانند از مقالات روز استفاده نمایند.

ثقفی با بیان اینکه در حال حاضر دانشجویان دانشگاه تهران، از دسترسی به مجلات خریداری شده درگذشته در پایگاه های علمی و دسترسی روزآمد پایگاه اطلاعاتی سیج و پروکوئست برخوردارند، گفت: البته یکسری پایگاه های تخصصی اطلاعاتی در حوزه های خاص نیز در کتابخانه مرکزی دانشگاه موجود است.

رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران با اشاره به اینکه دانشگاه تهران دانشگاهی است که نسبت به دانشگاه های دیگر پایگاه های اطلاعاتی بهتری دارد، گفت: بعضی از این پایگاه های اطلاعاتی از قدیم مستقیم از سوی دانشگاه به عنوان دانشگاه مادر خریداری شده؛ بنابراین هر ساله تخفیف های نیز برای پرداخت هزینه آن ها دریافت می کنیم و هنوز هم دسترسی به این پایگاه های اطلاعاتی گذشته وجود دارد.

سیستم اطفا حریق برای نگهداری از منابع نفیس یک ضرورت است

رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران با بیان اینکه کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران احتیاجمند بودجه تخصصی در زمینه حفظ و خرید منابع قدیمی است، اظهار کرد: این مجموعه برای حفظ، بازسازی و نگهداری نسخه های خطی و نفیس احتیاج به منابع مالی برای استقرار سیستم اطفا حریق و سیستم ضد عفونی برای نگهداری از این منابع ارزشمند ملی است، هرچند برای حفظ ساختمان نیز احتیاجمند بودجه هستیم.

ثقفی با بیان اینکه سیستم اعلام حریق اکنون در کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تامین منابع علمی دانشگاه تهران وجود دارد اما سیستم اطفا حریق کتابخانه بسیار پیشرفته نیست، عنوان نمود: بخش نگهداری از نسخه های خطی کتابخانه به شدت احتیاجمند استفاده از سیستم اطفا حریق پیشرفته است. در این زمینه حتی سراغ خیران نیکوکار و نهادهای مردمی نیز رفته ایم و کارهای زیادی نموده ایم اما تا رسیدن به نتیجه مورد نظر هنوز فاصله داریم؛ البته اگر نهاد و مؤسسه ای در این زمینه به کتابخانه مرکزی یاری کند، می توانیم یک سیستم اطفا حریق استاندارد خریداری کنیم. در واقع اگر بخواهیم یک سیستم استاندارد و با پشتوانه اطفا حریق خریداری کنیم به 10 میلیارد تومان بودجه احتیاج است.

ثقفی در بخش دیگری از سخنانش درباره دستاوردهای مجمع کتابخانه های بزرگ کشور اظهار کرد:مکتب از سال 93 آغاز به فعالیت نموده اما جلسات مکتب تقریبا ازسال 96 دیگر برگزار نشد. البته مجمع کتابخانه های بزرگ کشور،(مکتب) از سال 1400 مجدد آغاز به فعالیت کرد و در یک سال اخیر چهار جلسه را تشکیل داده است.

تعامل، اشتراک تجربیات و همفکری برای تامین بودجه

رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران با بیان این که با تصمیم رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران مجدد تصمیم گرفته شده میان کتابخانه های بزرگ کشور ارتباط حاصل گردد، گفت: احیای مجدد مکتب، امید بخش است و دستاوردهایی نیز از جمله تعامل بین کتابخانه های بزرگ کشور، اشتراک گذاری تجارب و هم فکری برای روش های تأمین بودجه را به همراه داشته است. اما هنوز اظهار نظر در مورد دستاوردهایی قطعی و آماری هنوز زود است.

به گزارش ایبنا؛ پیش از این پیرو درج خبری در یکی از خبرگزاری ها مبنی بر حذف امکان دسترسی آنلاین به نسخه های خطی کتابخانه مرکزی دانشگاه تهران،به علت نقص فنی، رئیس کتابخانه مرکزی و مرکز اسناد و تأمین منابع علمی دانشگاه تهران در این باره شرح داده بود: اطلاعات نسخه های خطی این کتابخانه از دسترس خارج شده اما دانشجویان از داخل دانشگاه به اطلاعات این نسخه های خطی دسترسی داشتند.

ثقفی در این زمینه شرح داده بود، در مدیریت گذشته، اسکن نسخه های خطی کتابخانه مرکزی با رزولوشن 500 (قابل چاپ به صورت کتاب)، روی سایت کتابخانه قرار گرفته بود. این فایل ها، راهی برای فرصت طلبی افراد غیرفرهنگی و درآمدزایی نامآغاز از این منابع فراهم آورده بود؛ بنابراین تصمیم گرفته شد نسخه ها طبق روال سایر کتابخانه ها، به همراه واتر مارک با آرم دانشگاه تهران(برای معین مبدا هویت نسخ) با رزولوشن پایین تر درآید تا ضمن خوانا بودن، ارزش چاپ نداشته باشند.

گویا براساس تصمیمات نو قرار است، نسخه های خطی و نفیس طبق روال سایر کتابخانه ها، به همراه واتر مارک با آرم دانشگاه تهران(برای معین مبدا هویت نسخ) با رزولوشن پایین تر درآید تا ضمن خوانا بودن، ارزش چاپ نداشته باشند.

در پی طرح این گلایه گردش 360 به دور دنیا آماده دریافت پاسخ درباره بدهی پایگاه های اطلاعاتی علمی این دانشگاه و مساعدت و پاسخ مسئولان وزارت علوم تحقیقات و فناوری (عتف) درباره حل این مشکل است.

منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران

به "پایگاه های اطلاعاتی دانشگاه تهران 50 میلیارد تومان بدهی دارد" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "پایگاه های اطلاعاتی دانشگاه تهران 50 میلیارد تومان بدهی دارد"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید