خواص گیاه شنگ و نحوه مصرف آن
به گزارش گردش 360 به دور دنیا، اسامی برخی از گیاهان برای بسیاری از ما ناشناخته و حتی عجیب و غریب است! حتی در مواردی اگر این گیاهان به عنوان داروی گیاهی مؤثر برای درمان بیماری هایی خاص تجویز شوند، از مصرف آن ها خودداری می کنیم. شنگ یکی از همین گیاهان ناشناخته است که امروزه دانشمندان خواص بی نظیری از آن را کشف نموده اند. در این مطلب از سایت خبرنگاران به آنالیز خواص گیاه شنگ و نحوه مصرف آن خواهیم پرداخت.
گیاه شناسی گیاه شنگ
شنگ به صورت خودرو در اوایل بهار رشد می نماید و از انواع گیاهان بهاری محسوب می گردد. منطقه ها کوهستانی کرمانشاه، ایلام، لرستان، کردستان و همدان از استان هایی هستند که شنگ در آن ها در اوایل بهار رشد می نماید. در بسیاری از این استان ها مردم، شنگ و گیاهان بهاری دیگر مانند پاغازه را همراه با سرکه یا سکنجبین می خورند.
گیاه شنگ گونه ای گل دار و بومی جنوب و مرکز اروپا و غرب آسیا است. شنگ به حالت یکساله و گاهی اوقات به حالت دوساله رشد می نماید. ارتفاع این گیاه غالباً 20 تا 60 سانتیمتر است، ولی گاهی نیز ارتفاع آن به یک متر نیز می رسد. شنگ معمولاً در منطقه ها گرم، دارای نقاط سایه دار و خاک های مرطوب رویش می نماید.
گل های این گیاه به رنگ زرد و به قطر 4 تا 6 سانتیمتر دیده می گردد. این گیاه در اواخر بهار یا اوایل تابستان پدیدار می گردد و گل های آن معمولاً در صبحدم نمایان شده و در عصر از بین می رود. هنگامی که گل ها به بذر تبدیل می شوند، در قسمت انتهایی مانند گل قاصدک دارای پاپوس می شوند. این بذرها حدود 2 تا 4 سانتیمتر نیز طول دارند.
خواص گیاه شنگ
1. خواص شنگ برای پوست
- گل شنگ در ترکیب با موم به عنوان یک پماد برای درمان و بهبود سوختگی پوست در اثر اتش سوزی استفاده می گردد.
- گیاه شنگ موجب رویش مجدد موی سر می گردد و از برگ های این گیاه در ساخت کرم برای ترمیم زخم های سطحی پوست استفاده می گردد.
- برای از بین بردن مؤثر زگیل از اب خام ریشه گیاه استفاده کنید.
2. خواص گیاه شنگ برای دستگاه گوارش
- شنگ با تقویت دیواره معده از زخم معده جلوگیری می نماید و بعلاوه موجب سم زدایی بدن می گردد.
- گیاه شنگ برای معده مقوی است و مصرف موضعی ریشه این گیاه در درمان عفونت و از بین بردن ترشحات گوش مفید است.
- گیاه شنگ در درمان کولیت اولسروز و بیماری های التهاب روده، تأثیر بیشتری نسبت به داروهای شیمیایی دارد و می بایست به صورت پخته و جوشانده مصرف گردد و دقت داشته باشید این گیاه را افرادی با این بیماری ها نباید به صورت خام مصرف نمایند.
- حکیم محمد بن زکریای رازی، دانشمند بزرگ ایرانی، برای از بین رفتن سموم بدن، خوردن ریشه گیاه شنگ را توصیه نموده است.
- ریشه شنگ کوهی را می توانید برای درمان مسمومیت های غذایی مصرف کنید.
- گیاه شنگ درمانگر بیماری اسهال است.
3. خواص گیاه شنگ برای جلوگیری از خونریزی
- شیره موجود در ساقه گیاه شنگ به نام قندرون، ضد احتقاق خون (جلوگیری از خونریزی) و اشتها آور است. جالب است بدانید از شیره این گیاه در قدیم به صورت ادامس استفاده می کردند.
- در طب سنتی ایران از شنگ به عنوان بند آورنده خونریزی و بهبود دهنده زخم در خونریزی های بینی، گوش، شش، گلو، روده، معده و پوست استفاده شده است.
- خانم هایی که مشکلاتی در خونریزی رحم دارند، می توانند ریشه گیاه را در اب انگور خیسانده و مصرف نمایند. این معجون شگفت انگیز برای درمان این عارضه معجزه می نماید.
- طبق پژوهش های صورت گرفته، گیاه شنگ جهت درمان زخم های گوارشی و ریه تأثیر بسیار زیادی دارد وعصاره گیاه جهت درمان خونریزی های رحمی، دستگاه تنفسی مؤثر است.
4. خواص ضد التهابی و ضد عفونی گیاه شنگ
- برای صاف شدن کجی ناخن، برطرف درد عضلانی و ترک پوست، به اندازه یک مثقال گیاه شنگ را با پیه مخلوط و داغ کنید و به عنوان ضماد برای درمان عارضه های یاد شده، استفاده کنید و این مخلوط را همراه با روغن زیتون جهت کاهش ورم ها، شکاف کشاله ران، تقویت اعصاب و برطرف خارش استفاده کنید.
- گیاه شنگ خاصیت ضد التهابی دارد و درمانگر بیماری های استخوانی نظیر ارتروز، نقرس و روماتیسم است. برای استفاده درمانی از این گیاه می بایست افرادی که مبتلا به بیماری روماتیسم هستند، 60 گرم از ریشه گیاه شنگ را در یک لیتر اب بجوشانند و 3 فنجان در روز میل نمایند.
- شنگ با دارا بودن اثر آنتی اکسیدانی قوی از آسیب التهابی به بافت ها جلوگیری نموده و دربرخی غلظت ها مانع تخریب DNA می گردد.
- 1 جوشانده ریشه گیاه، لعابدار و کمی تلخ مزه است، ولی باعث نرم شدن سینه و درمان سرفه می گردد و خاصیت خلط اوری دارد.
- مصرف موضعی ریشه گیاه شنگ، برای درمان عفونت و ترشحات گوش مؤثر است.
- عصاره گیاه شنگ در طب سنتی معروف به طرثوت است و مثل یک پادزهر قوی عمل می نماید و از این ماده در ساختن تریاق فارون استفاده می گردد.
- مصرف موضعی پودر گل و ریشه گیاه باعث تسریع التیام در روی زخم های چرکی و متعفن مفید است.
- گیاه شنگ به عنوان ضماد برای ترمیم عصب قطع شده مفید است.
5. خواص گیاه شنگ برای قلب، کبد و فشار خون
- کسانی که از درد قلب رنج می برند، برای درمان این عارضه می توانند برگ گیاه شنگ را بکوبند و با تخم مرغ مخلوط نمایند و به صورت کوکو مصرف نمایند یا اب تازه برگ را بگیرند وهر روز بنوشند.
- شیره موجود در ساقه گیاه شنگ به نام قندرون، تقویت نماینده کبد و قلب است
- از دیگر خواص این گیاه، درمان فشارخون است. بعلاوه این گیاه برای درمان بیماری سل توصیه می گردد.
6. دیگر خواص گیاه شنگ
- گیاه شنگ برای مسلولین مناسب است.
- در صورتی که گیاه شنگ را برای مصرف پختید، به هیچ عنوان آب آن را دور نریزید بلکه آن را بنوشید، زیرا منافع شنگ در آب جوشانده آن جمع می گردد،
- ترکیبات اسیدی موجود در گیاه شنگ شامل، اسید کوماریک، اسید کافئیک و گالیک اسید است. این ترکیبات دارای خاصیت انتی اکسیدانی هستند و باعث از بین رفتن رادیکال های آزاد می شوند. گفتنی است این رادیکال های آزاد عاملی برای ایجاد سرطان هستند.
- مصرف گیاه شنگ به عنوان سبزی و ترکیب خوراکی در مواد غذایی، خاصیت درمانگری زیادی دارد.
- بر اساس آزمایش های گروهی از پژوهشگران تعیین شد، عصاره هیدروالکی در برگ گیاه شنگ وجود دارد که دارای ترکیبات فلاونوئیدی و فنولی است که باعث کاهش گلوگز خون و افزایش انسولین می گردد و این ماده در کنترل دیابت بسیار مؤثر است.
- کاهش پراکسیداسیون لیپیدها، کاهش چربی خون، اثرات آنتی اکسیدانی و … از جمله اثرات فارماکولوژیک مطالعه شده بر گیاهان این جنس است.
گیاه شنگ به چه صورتی باید مصرف گردد؟
- ایرانیان از قدیم گیاه شنگ را همچون کاهو و کاسنی با سرکه و یا به همراه آبغوره میل می کردند. بعلاوه برای افزایش دادن خواص این گیاه دارویی می توانید آن را با سرکه انگبین میل کنید.
- می توانید از گیاه شنگ، به صورت خام به عنوان سبزی خوردن در کنار سایر سبزی ها مانند ریحان، تره، شاهی و … استفاده کنید و از خواص بی نظیر آن استفاده کنید.
- گیاه شنگ را می توانید به عنوان سبزی در تمامی غذاهایی که در آن ها سبزی به کار می رود، استفاده کنید. از این گیاه را می توانید در طبخ انواع آش ها مثل آش رشته نیز استفاده کنید. یکی دیگر از موارد مصرف از این گیاه، استفاده به عنوان سبزی پلویی مخلوط با برنج در آشپزی است
- بسیاری از انواع شنگ را می توانید در انواع سالادها استفاده نموده و آن را با سس های مختلف میل کنید و از خواص آن استفاده کنید.
- برای استفاده درمانی و کاربرد دارویی نیز هم به صورت مصرف خوراکی و هم به صورت ضماد می توانید از گیاه شنگ استفاده کنید.
چه افرادی نباید از این گیاه مصرف نمایند؟
- افرادی که دارای انواع بیماری های کلیوی هستند، نباید از این گیاه استفاده نمایند.
- طبیعت گیاه شنگ سرد و خشک است. از این رو، افرادی که دارای مزاجی صفرایی هستند نباید این گیاه استفاده نمایند.
نتیجه گیری
گیاه شنگ یکی از گیاهان دارویی بسیار پز خاصیت به شمار می آید و مصرف آن در درمان انواع بیماری های پوستی، قلبی عروقی، گوارشی و … موثر است. این گیاه را می توانید در غذاهای گوناگونی مانند انواع آش و سالاد استفاده کنید و از خواص آن بهره مند شوید. تجربه شما از مصرف گیاه شنگ چیست؟ دیدگاه ها و تجربیاتتان را در این خصوص با ما و دیگر مخاطبان گردش 360 به دور دنیا به اشتراک بگذارید.